Scurte lecţii ţinute de O-Sensei
Redate în cartea lui Mitsugi Saotome
"Principiile Aikido"
Redate în cartea lui Mitsugi Saotome
"Principiile Aikido"
Importanţa învăţării
Mai întâi trebuie să dobândeşti o înţelegere a lumii materiale. Trebuie să înveţi să vezi profunzimile realităţii acesteia. Dacă priveşti superficial lucrurile de care te loveşti în viaţă, semnificaţia lor reală o să-ţi scape.
Vreau ca elevii mei să observe cu atenţie toate manifestările acestei vieţi. Acest lucru include faptul de a asculta ceea ce spun oamenii, de a lua ceea ce este folositor şi de a-ţi însuşi aceste lucruri. Toate acestea sunt material pentru reflecţie şi inspiraţie. Ele pot începe să îţi deschidă sufletul. Faptul de a fi atent la lucrurile aparent mărunte ale acestei lumi te poate conduce spre intuiţii nebănuite. Dacă ştii să foloseşti aceste mici revelaţii în viaţa obişnuită şi priveşti rezultatul, viaţa ta va deveni mai ordonată. Treptat, nivelul tău de percepţie spirituală se va intensifica. Faptul de a persevera în acest tip de analiză de sine sinceră a propriei persoane şi a lumii din jur te va ajuta să înţelegi până la urmă înţelepciunea divină şi conştiința supremă care scaldă întreaga lume materială. Vreau ca elevii mei să accepte viaţa în toate formele ei drept profesorul lor. Dacă reuşesc să facă acest lucru, vor creşte atât în profunzime, cât şi în puritate. Energia vitală a naturii este cel mai mare învăţător.
Observă ciclurile ordonate ale soarelui, lunii şi stelelor, schimbarea gradată a anotimpurilor, cursul unui râu de-a lungul unei văi sau mişcarea graţioasă a apei atunci când şiroieşte printre stânci. Poţi învăţa să observi astfel de mişcări chiar în propriul tău corp. De asemenea vei dobândi cunoaştere şi vei progresa spre adevărata înţelegere citind vechile texte şi studiind numeroasele interpretări ale acestora făcute de învăţători din trecut sau prezent. După care trebuie să aplici aceste intuiţii la viaţa obişnuită şi să le practici prin intermediul Căii Marţiale. Pe măsură ce experienţele tale se adâncesc, trebuie să examinezi în permanenţă adevărul înţelegerii tale cu privire la realitate şi natură. Atât cuvântul scris, cât şi cel grăit te vor ajuta pe această cale. Sarcina războinicului este aceea de a îşi însuşi lucrurile pe care le învaţă şi de a le face o parte din el. Cel ce păşeşte pe această cale nu poate neglija nici artele frumoase sau ştiinţele. Cunoaşterea ne împresoară într-o infinită varietate de forme. Nu dispreţui niciuna din ele, nu le trata cu frivolitate.
Nu există lucru pe lumea asta care să nu ne poată învăţa ceva. Unii oameni, bunăoară, se vor retrage timoraţi în faţa învăţăturilor religioase. Acest lucru e dovada că nu au pătruns înţelesurile mai adânci ale acestora. Învăţăturile religioase conţin intuiţii profunde şi înţelepciune. Trebuie să înţelegeţi aceste lucruri şi să le exprimaţi prin intermediul Căii Războinicului.
Deguchi Onisaburo,
Învățătorul spiritual al lui Morihei Ueshiba
Învățătorul spiritual al lui Morihei Ueshiba
Pe când eram mai tânăr am devenit adeptul unei anumite religii şi într-unul din cânturile ei am descoperit o frază referitoare la "floarea de prun ce se deschide o dată în cele trei lumi spirituale." Mai întâi, cele cinci petale ale florii de prun reprezintă cele cinci forme ale energiei universale: pământ, apă, foc, vânt şi cer. Dacă priveşti floarea de prun în acest fel, vei descoperi în această afirmaţie o lecţie despre universul însuşi. Poţi privi floarea de prun ca pe o manifestare a spiritului universal. De asemenea, în faptul că floarea de prun se deschide o singură dată, vedem reprezentată unicitatea începutului creaţiei. Privită din alt unghi, deschiderea florii de prun poate fi văzută şi ca deschiderea porţii de piatră a Cerului de care ne vorbeşte mitologia japoneză.
Această lume este manifestarea completă a Cerului şi Pământului. Noi, ca fiinţe umane create după modelul divin, trebuie să facem din acest pământ un loc cu adevărat sacru. Trebuie să întregim şi să perfecţionăm societatea omenească. E important ca cei care practică Budo să cuprindă universul în interiorul lor. Misiunea Aikido este faptul de a realiza această armonie cu universul. Acest lucru trebuie să devină întreaga ta minte și inimă.
Ţelul Aikido
Mă întreb dacă înţelegi adevăratul țel din Aikido. Nu e vorba doar să te antrenezi în tehnici marţiale. Celălalt scop este acela de a crea o lume de frumuseţe, graţie şi eleganţă. E acela de a face din această lume un loc mai bun, un loc al bucuriei. Aşa cum spun mereu, Divinitatea ne-a dăruit această lume, iar aceasta este o mare familie. Avem privilegiul de a ne bucura de frumuseţea şi splendoarea ei. E obligaţia noastră ca fiinţe umane să creăm o societate care să facă dreptate frumuseţii şi splendorii aşezându-le unde se cuvine. Scopul nostru în Budo nu este doar acela de a ne apăra. Trebuie să acceptăm darul iubirii divine şi să ne străduim constant să ne ridicăm la nivelul acestui dar prin realizarea schimbărilor care vor aduce fericire în lume. Dacă onorăm cu adevărat inima sacră a Căii marţiale, trebuie să lucrăm pentru pace, pentru o lume lipsită de conflicte, lipsită de suferinţă. Acesta e motivul real pentru care practicăm Aikido. Acesta este o modalitate de a pune în lumină principiul universal. Scopul lui este acela de a crea o lume pătrunsă de inteligenţă şi înţelepciune. Societatea care îmbină în mod armonios mintea şi trupul dă naştere unei lumi a unităţii. Noi înşine trebuie să preluăm responsabilitatea de a realiza prin noi înşine mintea şi inima divinităţii.
Nu avem dreptul să punem accent exclusiv asupra lucrurilor de natură materială sau spirituală. În realitate, ele sunt unul și același lucru. Epoca modernă a fost martorul unor mari progrese ale științelor naturii, dar știința sufletului și a spiritului a rămas mult în urmă. Dezvoltarea spiritului nu este doar o importantă componentă a sarcinii științei. Este de fapt responsabilitatea inexorabilă impusă de propria noastră existenţă, o existenţă ce vine de la Dumnezeu și ca atare este legată de rostul acestuia. E datoria noastră ca Aikidoka să încercăm să înţelegem acea inteligenţă divină și să punem în aplicare acea înțelegere pentru a putea practica Aikido ca pe știința universală a vieții care este. Fiecare din noi poartă în sine o fărâmă din scopul divin, pe care trebuie să încercăm sa îl realizăm cu orice preţ. Nu ne putem permite să uităm sau să ignorăm originea noastră divină. Faptul de a realiza acest obiectiv este motivul pentru care suntem în viaţă.
Cu alte cuvinte, nu trebuie nicicând să ne permitem să uităm conceptul de chushin, adevăratul nostru centru. Toate lucrurile sunt controlate de către stabilitatea şi calitatea propriului lor centru, locul în care ia naştere propria lor fiinţă. Putem numi acest loc forța vieții sau kannagara, fluxul universal al conștiinței divine. Indiferent cum vrei să o numești, este forța care vine din hara. Singurul păcat este faptul de a pierde această legătură cu originea noastră şi faptul de a fi indiferenţi faţă de marele dar care este această viaţă. Faptul de a uita propria ta natură înseamnă începutul ataşamentului lacom faţă de viaţă, care este începutul păcatului. Aceasta este rădăcina întregului haos din societatea modernă. Viaţa noastră ca fiinţe umane este binecuvântată mai mult decât existenţa altor forme de viaţă. Dacă nu înţelegem acest lucru, atragem dezordine şi haos asupra naturii. Nu trebuie să uităm datoria noastră ca fiinţe umane. Acestă obligaţie e faptul de a crea paradisul care este adevăratul chip al acestei lumi.
Odată ce am devenit conştienţi de planul universal şi scopul său divin, nu mai avem altă alternativă decât să devenim ucenici pe această cale superbă şi sacră. Aceasta este esenţa Budo şi este şi scopul principal din Aikido. Când devenim conştienţi că viaţa noastră e un dar al conştiinţei divine a universului infinit, ajungem să realizăm propria noastră natură ca odrasle ale Divinităţii. Ne-am născut pe acest pământ pentru ca scopul măreţ al Creatorului să poată fi realizat. Faptul de a lucra pentru realizarea acestui lucru reprezintă în acelaşi timp cea mai mare împlinire a noastră.
În Japonia sentimentul ruşinii este privit ca un fel de sensibilitate aparte, şi ca atare ca o virtute. Cum putem să nu ne ruşinăm atunci când ignorăm natura noastră divină şi adevăratul nostru scop în viaţă? Aceasta este originea întregii ruşini. Adevărata înţelegere Aikido va parveni doar prin purificare zilnică (misogi) şi eforturi constante de a crea o lume mai bună.
Acolo unde există un centru, el implică tot ceea ce îl înconjoară. Dacă centrul nostru este puternic, distincţia dintre centru şi periferie dispare. Nu mai vedem interiorul şi exteriorul ca pe două entităţi separate, ele devin părţile unui întreg. Servesc aceeaşi funcţie şi lucrează în vederea aceluiaşi scop. Universul infinit şi calea Aiki sunt lumina care vesteşte zorii conştiinţei umane.
Acolo unde există un centru, el implică tot ceea ce îl înconjoară. Dacă centrul nostru este puternic, distincţia dintre centru şi periferie dispare. Nu mai vedem interiorul şi exteriorul ca pe două entităţi separate, ele devin părţile unui întreg. Servesc aceeaşi funcţie şi lucrează în vederea aceluiaşi scop. Universul infinit şi calea Aiki sunt lumina care vesteşte zorii conştiinţei umane.
Esenţa Aiki
O-Sensei mi-a spus cândva: Saotome, dacă vrei să înţelegi esenţa Aiki, studiază universul naturii. Gândeşte-te cum un vultur ce zboară sus, pe cer, e capabil să prindă un peşte care înoată sub suprafaţa apei. De pe mal, unde stăm noi, curentul oceanului distorsionează vederea; şi totuşi, de la înalţime, vulturul vede peştele, mai exact umbra acestuia, ca şi cum ar fi reflectată în oglindă. Vulturul înhaţă peştele din apă la fel de uşor cum am ridica noi o piatră de pe jos din drum. În acelaşi fel, vulturul nu poate ţine pasul cu iepurele cel iute de picior pe uscat, dar din aer urmăreşte cu uşurinţă traseul iepurelui. Secretul Aiki nu este doar o învăţătură a artelor marţiale, ci o lecţie a naturii înseşi. Natura este Dojo-ul nostru, locul în care păşim pe Cale. Variaţiile complexe ale anotimpurilor, frumuseţea florilor din câmpie, sunt învăţătorii care ne conduc la cea mai înaltă conştiinţă din Aiki. Orice practicant serios de Aikido trebuie să observe manifestările universului în mişcare pentru a găsi semnificaţia studiului Aikido. Pe măsură ce înţelegi aceste lucruri, trebuie să aplici înţelegerea ta la practica Căii Marțiale. Aceasta este învăţătura mea.
Cândva O-Sensei a ţinut o scurtă prelegere unui grup religios. Cu această ocazie el a spus: demonstraţia de Aikido pe care am făcut-o în faţa dumneavoastră v-a dat poate impresia unui bătrânel care se joacă cu nişte copii. Această impresie nu e departe de adevăr. Dacă practica Aikido nu îţi face plăcere şi nu îţi aduce o bucurie autentică, adevărul ultim este greu te atins. Mie unuia această căutare, această călătorie pe calea zeilor îmi produce o reală satisfacţie. Aikido trebuie să fie un dans al zeilor. Amintiţi-vă de mitul Ama no iwato biraki, deschiderea porţii de piatră a Cerului. În această poveste străveche, Amaterasu Omi Kami, zeiţa soarelui, s-a ascuns într-o peşteră şi a pecetluit-o cu o stâncă, întreaga lume fiind astfel învăluită în întuneric. Pentru a readuce lumii lumina, ceilalţi zei au născocit un şiretlic. Ei au înscenat o piesă de dans în faţa uşii peşterii în care se ascundea Amaterasu. Pe măsură ce dansau şi celebrau, sunetul râsului şi bucuriei lor a ajuns la urechile zeiţei, care din curiozitate a împins puțin stânca, pentru a vedea ce se întâmplă afară. În acel moment, Teji Kara no Mikoto, zeul forţei fără seamăn, a dat stânca la o parte şi a adus-o pe Amaterasu înapoi în lume, iar aceasta a fost din nou umplută de lumină. Această poveste veche ne oferă o lecţie cu privire la misiunea Budo. La fel cum zeul puternic a adus lumina zeiţei Amaterasu înapoi în lume, un Budoka trebuie să lucreze pentru a crea un paradis pe pământ, pentru a aduce lumină oamenilor. Acesta este adevăratul scop al Căii Războinicului. La fel cum voi, care urmaţi învăţăturile religiilor voastre, cu toţii vă rugaţi pentru pacea și fericirea oamenilor, Aikido-ul lui Ueshiba lucrează exact în acelaşi scop. În ochii Divinităţii, întreaga umanitate este o mare familie.
Elevii mai tineri care au participat la această demonstrație sunt shihan-dai. Îi trimit să predea la universităţi şi academii militare. Atunci când pleacă în lume, ei vor deveni mari învățători și Aikidoka. Dar chiar și atunci vor avea multe de învățat pentru a stăpâni adevăratele adâncimi ale studiului lor. Eu însumi sunt încă un învățăcel pe această cale. Înțelepciunea și legile divine sunt insondabile.
M-ai putea întreba care este cel mai important lucru din Aikido. E faptul de a privi în tine însuţi, în cele mai adânci unghere ale sufletului. Realitatea propriei tale vieţi te va conduce cu siguranţă înapoi spre origini, până la începuturile universului. Dacă reuşesti să faci acest lucru, vei realiza faptul că trecutul, prezentul şi viitorul tău, care deja sunt o parte integrantă din tine, sunt manifestări ale ale voinţei şi iubirii divine. Fiecare din celulele corpului tău poartă o hartă a planului divin al întregii creații. Din acest motiv putem ajunge direct la marea iubire a Creatorului. Conştiința universală este dreptul nostru nativ. Trebuie să trecem dincolo de orice formă de antagonism și dezbinare. Acesta este secretul, esenţa şi idealul Aiki.
O-Sensei alături de nepotul său,
actualul Doshu Moriteru Ueshiba
actualul Doshu Moriteru Ueshiba
Aş vrea să vă arăt kotodama din Aikido şi kagura mai, dansul zeilor atunci când stau pe podul plutitor al cerurilor. E mult de când nu am mai prezentat acest dans. Când e realizat cu suliţa, simbolizează lucrarea energiei creatoare a universului. Reprezintă inspiraţia divină a cronicii străvechi, Kojiki, legendele originii din mitologia japoneză. Sunt legile ştiintifice ale universului reprezentate prin prisma Căii marțiale. Idealul pentru care se antrenează acest bătrânel este calea de a deschide poarta de piatră care ține închisă lumina minții umane. E faptul de a schimba o lume a războiului şi ignoranţei într-o lume a luminii divine. E faptul de a îmbunătăți calitatea spirituală a oamenilor și de a deschide conștiința lor intuitivă. Acesta e scopul Căii Marţiale originare, care a renăscut sub forma Aikido. De aceea numesc Aikido, Calea marţială a iubirii. E faptul de a primi în noi spiritul divin.
Nici Budo, nici religia nu caută doar salvarea personală. Misiunea lor mai înaltă este aceea de a căuta pacea şi armonia întregii omeniri. Faptul de a citi rugăciuni și scripturi nu e deajuns. Trebuie să exprimăm această conștiință prin faptele noastre. Acesta este spiritul și intenția Budo. Calea este aceea a iubirii universale pentru toate ființele vii. Știinţa deja a produs suficiente arme pentru a distruge întreaga lume, şi totuşi ştiinţa spiritului este rămasă mult în urmă. În consecinţă, neliniştea și teama sunt mereu prezente în societatea modernă. Dar Aiki e de asemenea omniprezent, iar acesta este etern; este funcţia însăşi a energiei vieţii. Aikido s-a născut dintr-o dorinţă adâncă de a realiza unitatea omenirii, de a sonda puterea armoniei creaţiei şi adevărata natură a spiritului uman.
No comments:
Post a Comment