Dojo MeiYo Craiova va ureaza Sarbatori Fericite !

Sunday, August 11, 2013

Nen




Esența Aikido, unitatea dintre energia vitală, minte și trup (ki-shin-tai), trebuie realizată de persoana întreagă, cu toată ființa. Dacă asimilăm acest concept doar la nivel intelectual, ca realitate de ordin spiritual, riscăm să devenim doctrinari și să cădem în abstracții fără conținut. Pe de altă parte, dacă îl vedem ca pe o chestiune pur tehnică, reductibilă la eficiența fizică, ajungem să ne mulțumim cu explicațiile simpliste ale unor mișcări pur corporale. Esența cuprinde atât latura spirituală, cât și latura fizică, și în ultimă instanță trebuie să o înțelegem ca Budo care unifică energia vitală, mintea și trupul din punct de vedere filosofic și religios. 

Cel mai bun mod de a ne însuși această esență e faptul de a cântări cu grijă cuvintele Fondatorului. Afirmațiile sale se pot dovedi într-o anumită măsură dificile când le citim pentru prima oară, dar lectura repetată și reflecția ne vor ajuta în a descoperi diferitele paliere semantice ascunse în ele. Frecventa trimitere la cuvântul japonez “nen” poate fi deranjantă, dar vom păstra totuși acest termen, datorită lipsei unui termen echivalent în limba engleză. (Nen implică ideea de concentrare, atenție, prezență de spirit.) Dobândirea lui nen este cheia către esența Aikido; de fapt, se află chiar în inima Aikido. Următoarele cuvinte ale maestrului Ueshiba lămuresc acest lucru: 

“Corpul acesta reprezintă unitatea concretă a elementelor fizic și spiritual create de către univers. El respiră esența subtilă a universului și devine una cu aceasta, așa încât antrenamentul Aiki e de fapt un antrenament pe calea vieții umane. În antrenament, primul obiectiv este acela de a disciplina spiritul, de a intensifica puterea concentrării (nen) și de a unifica trupul și mintea. Acesta este fundamentul pentru dezvoltarea tehnicilor (waza), care se desfășoară și se manifestă într-o infinitate de moduri prin nen.

E esențial ca tehnica să fie mereu în acord și armonie cu adevărul universal. Pentru ca acest lucru să fie posibil, e nevoie de concentrare și prezență de spirit (nen). Dacă mințile noastre sunt orientate către dorințele eului inferior, vom da greș. Și pentru că exercițiul bazat pe idei greșite merge împotriva adevărului universal, un astfel antrenament invită propriile sale consecințe tragice, ca și eventuala autodistrugere. 

Nen nu e preocupat nicicând cu faptul de a învinge sau pierde; el se extinde pe măsură ce devine conectat la Ki-ul universului. Când se întâmplă acest lucru, nen devine o putere supranaturală care vede cu claritate toate lucrurile din lume, surprinde până și cele mai mici mișcări ale mâinii sau piciorului. Devii precum o oglindă clară ce reflectă toate lucrurile, și pentru că te afli în centrul universului, poți vedea cu limpezime ceea ce se află la periferie. Acesta este secretului victoriei fără luptă. Pentru a dezvolta mișcările subtile ale Ki-ului pornind de la nen, trebuie să înțelegem că partea stângă a corpului este fundamentul artei marțiale, iar partea dreaptă, locul în care se manifestă Ki-ul universal.

Atunci când accezi la domeniul libertății absolute, trupul devine ușor și manifestă transformări de natură divină. Partea dreaptă exprimă forță prin stânga. Stânga devine un scut, iar dreapta fundația tehnicii. Această lege spontană a naturii trebuie plasată în centru, iar individul trebuie să se exprime liber printr-o rotație sferică, dinamică.”

Maestrul Ueshiba ne-a învățat așadar că cultivarea nen presupune concentrarea continuă a spiritului pe masură ce acesta caută unificarea cu realitatea universală care ne-a dat viață în această lume. Atunci când trupul și mintea, unificate prin nen, se armonizează cu principiul ordinii universale, individul se eliberează de egoism și de conștiința personală limitată, dând naștere unei puteri atotvăzătoare supranaturale. O astfel de persoană, aflată în acord cu principiul schimbării universale, se mișcă abil, cu ușurință și agilitate, fiind capabilă de a se exprima liber prin mișcări sferice.

Nen, concentrarea neîntreruptă ce caută unitatea dintre ordinea universală și principiul schimbării, devine izvorul lucrărilor miraculoase ale Ki-ului. Când această lucrare subtilă, ce își are rădăcina în nen, se manifestă în inima și mintea practicantului, el devine liber și deschis, iar intuiția lui, pătrunzătoare. Iar când se manifestă prin intermediul corpului, rezultatul este o mișcare dinamică, vivace, în rotații circulare și sferice. Pe scurt, nen este linia care unește individul (înțeles ca unitate între energie, minte și trup) cu Ki-ul universal. 


Kisshomaru Ueshiba, Spiritul Aikido


Traducere din limba engleză
de Daniel Forga

No comments: